blank

Scrum versnelt energieneutrale renovatie

Woensdag 27 november schoof de gehele bouwketen aan in het Arnhemse bezoekerscentrum Sonsbeek. Stadsregio Arnhem Nijmegen en DNA in de Bouw organiseerden er het laatste deel van de Trilogie Energieneutraal Bouwen 2013. Die vormde de aftrap voor het werken in zogenaamde scrumteams, waarin bouwpartners samen opgaan met bewoner of eigenaar voor energieneutrale renovatie.

Trilogie-co-creation-27.11-groepsfotoKLMen startte zijn droom op papier te zetten waar je over 10 jaar wil staan. Want over 10 jaar kan alles, maar morgen kan niets. In een bruisende sfeer wisselde men met elkaar een stroom van ideeën, visies en ervaringen uit over energieneutraal wonen, bouwen en renoveren. De door iedere groep benoemde belemmeringen werden vervolgens door te rouleren in een andere groep besproken en opgelost. Bekijk het filmpje.

Doorbraak in de renovatiesector
De bijeenkomst vormde de aftrap voor het werken in scrumteams met behulp van de morfologische ontwerpmethode. Scrummen gaat voor een doorbraak zorgen, vooral in de renovatiesector. Wie zo werkt, gaat zijn project goedkoper realiseren, begrijpt de ander beter en bovendien verdient iedereen er een eerlijke boterham aan. Bouwpartners gaan samen op met de bewoner of eigenaar. Deze integrale aanpak genereert maximale aandacht voor de techniek en materialen, om een zo goed mogelijk comfort te krijgen met zo min mogelijk energiekosten. Oplossend vermogen en deskundigheid van alle deelnemers wordt ten volle benut en snelle interactie is gegarandeerd. Het morfologisch ontwerp wordt namelijk gebruikt om alle kennis, ideeën en oplossingen te verzamelen en te ordenen en daaruit de meest optimale keuze te maken.

Scrum is nieuw
Scrummen is een nieuwe manier van werken met zelfsturende teams die constant op zoek zijn naar wat het beste werkt. Scrummen betekent procesinnovatie. Autonome teams van de plaatselijke architect/bouwkundige en de (werkvoorbereiders van de) plaatselijke aannemer en installateur gaan samen naar de bewoner die meedenkt met het scenario. DNA in de Bouw laat graag zien hoe het werkt en ondersteunt bouwpartijen die er mee aan de slag willen. Wie meer wil weten mailt met .

Share this story!