Met Europese steun van het project PassREg was DNA in de Bouw aanjager in de regio Arnhem-Nijmegen voor de ontwikkeling van de passiefhuis-methodiek in Nederland. PassREg staat voor Passive House Regions with Renewable energy. Het project was onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurde van 2011 tot 2015.

Deelname 14 Europese regio’s

Er namen 14 Europese regio’s aan deel. DNA in de Bouw voerde het in Nederland uit, met cofinanciering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland.

Doel van PassREg was dat zeer energiezuinig bouwen en renoveren voor iedereen de gewoonste zaak wordt: financieel gunstig, gegarandeerd goed en deskundig uitgevoerd.

nZEB-tool belangrijkste uitkomst PassREg

De totstandkoming van de nZEB-tool is voor ons land de belangrijkste uitkomst van PassREg. De onderliggende bouwfysische berekening PHPP is ontwikkeld door het Duitse Passiefhuis Instituut (PHI), die de uitvoering van PassREg in Europa coördineerde. De Nederlandstalige berekening bevat alle noodzakelijke aanvullingen voor ons land, om diverse nZEB-componenten en hernieuwbare energiebronnen nauwkeurig te kunnen berekenen. De tool sluit naadloos aan op de overheidsambities van een nieuwe nationale ontwerpberekening.

Internationale energieneutrale bouwdatabase

Via PassREg heeft Nederland actief bijgedragen aan internationale kennisontwikkeling over zeer energiezuinig bouwen en is veel daarvan voor ons land nu ontsloten. Zo is er nu een open online database voor energieneutrale bouw in heel Europa, in Wikipedia-achtige stijl en 7 talen: de PassREg SOS database. Deze bevat inspirerende voorbeelden voor de aanpak en uitrol van energieneutraal bouwen en relevante oplossingen voor knelpunten in de regionale transitie.

Bijdrage zeer energiezuinig bouwen en renoveren

Door deelname aan dit project heeft DNA in de Bouw bijgedragen zeer energiezuinig bouwen en renoveren met de passiefhuis methodiek op de kaart te zetten. De timing was gunstig: door de aanscherping van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen groeit de ambitie van de overheid maar ook van ketenpartners, om duurzaam te bouwen en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken.

Dankzij PassReg zijn er nu diverse referenties in de regio. Tevens is bewustzijn gecreëerd dat zeer energiezuinig bouwen de energieprestatie van gebouwen verbetert en een gezond en comfortabel binnenklimaat oplevert.