Het woonzorgcentrum in Vroomshoop is in april 2014 in gebruik genomen en bevat 21 appartementen en een ‘ouder-kind voorziening’. Daarnaast zijn er  gemeenschappelijke voorzieningen: woonkamers, een keuken, kantoorruimte en twee logeerkamers. Het centrum ademt duurzaamheid. Niet alleen ten aanzien van producten en materialen, maar ook wat betreft ontwerpmethodiek en procesaanpak. De bewoners zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Vroomshoop-22-zorgappartementen

Minimaal energiegebruik met maximaal comfort, dat is de toekomst. Het gebouw is geheel luchtdicht gebouwd om tot een maximale energiebesparing te komen. Om dit te realiseren is er gebruik gemaakt van driedubbele beglazing met geïsoleerde houten kozijnen en zijn overal in het gebouw dubbele kierdichtingen aangebracht. Verder is er veel aandacht aan ventilatie besteed en zorgt een warmte-terug-win systeem voor warme lucht in de winter en gekoelde lucht in de zomer.

De bewoners betalen slechts € 6,50 voor warm water en verwarming per maand. Het bouwteam bestond uit Alferink Installatietechniek, Bouwbedrijf Karsten en Bouwnext. Opdrachtgever is Mijande Wonen en de huurder van het pand is de Baalderborg Groep. Klik op de foto’s voor een beeld van dit innovatieve project.

Voorbeeldproject PassREg

De appartementen zijn een voorbeeldproject voor de regio en dragen bij aan de verspreiding van de deskundigheid op het gebied van passief bouwen. Het is een zogenaamd beacon project voor PassREg; het Europese project om energiearm bouwen in 14 EU-regio’s tot standaard te verheffen. Kennisoverdracht is binnen PassREg een belangrijk middel om informatie te verspreiden. In Vroomshoop zijn twee kennissessies georganiseerd in samenwerking met de diverse leveranciers die druk zijn bezocht.

In de media

Over de energieneutrale zorgappartementen is veel publiciteit geweest in de media. Hier een selectie van artikelen in Aannemer, BouwTotaal en Installatie en Sanitair.

In deze rapportage van het RTL 4 programma “Mijn huis verdient het”, is te zien hoe men er in woont.