The Natural Pavilion op de Floriade
The Natural Pavilion, onderdeel van de Dutch Innovation Experience op de Floriade Expo 2022, laat zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal woningen, scholen en kantoren te ontwikkelen die volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur zijn. Bovendien bewijzen we dat deze gebouwd kunnen worden in een tempo dat nog nooit eerder is gerealiseerd. Het is het antwoord op het Floriade-thema ‘Growing Green Cities’: een nieuwe ruimtelijke en sociale relatie tussen stad en land voor de steeds groter wordende stedelijke bevolking wereldwijd, zonder Moeder Aarde uit te putten.
Circulaire HERTALAN® EPDM dakbedekking
Het paviljoen is volledig modulair opgebouwd uit houten balken en kolommen, die alleen op de hoeken bij elkaar worden gehouden door gerecyclede stalen knopen. Ook bijna alle andere bouwproducten waarmee The Natural Pavilion is opgebouwd, zijn gemaakt van biobased materialen. Zo zijn de binnenwanden gemaakt van (rest-) materialen uit de land- en tuinbouw: stro, vlas, paprikastengels en een afwerking met houtvezeltextiel. Het dak kon niet achterblijven.
The Natural Pavilion op de Floriade is ontworpen door DP6 architectuurstudio op basis van de door de Noordereng Groep en Oosterhoff ontwikkelde Houtkern Bouwmethode. Met een casco opgebouwd uit vierkante kubussen met houten ribben is een bijna honderd procent biobased expositiecentrum gerealiseerd.
Ook voor het dak waren de eisen op het gebied van circulariteit en duurzaamheid hoog. Onder het groendak en onder de zonnepanelen zorgt onze HERTALAN® EPDM dakbedekking voor een duurzame afdichting.
Het gehele dak is opgebouwd uit meerdere vierkante houten prefab dakplaten, die ter plaatse in het gereed staande houten skelet zijn geplaatst. De dakbedekking is aangebracht door JR Isolatie & Dakbedekkingen. In samenwerking met timmerfabriek H.B. Oss zijn de houten prefab dakplaten vooraf voorzien van de metalen drukverdeelplaatjes. Hierna is bevestigd met inductie. Deze bevestigingsmethode maakt het mogelijk om de dakbedekking na einde gebruikstijd eenvoudig te verwijderen en opnieuw te gebruiken. De dakbedekking kan dan opnieuw worden gebruikt, of als volwaardige grondstof weer aan het productieproces worden toegevoegd.