Geen muffe lokalen meer, een school zonder gasaansluiting en 80% minder energieverbruik. Een school die door de kinderen zelf warm gehouden wordt. Het raam kan open, maar het is niet nodig. Als één van de eerste scholen van Nederland is de Veldhuizerschool in Ede volledig gerealiseerd volgens het passiefhuis-concept. Bij deze school zorgen isolatie, luchtdichtheid, ventilatie en eigen stroomwinning voor een extreem verminderd energieverbruik. De school is volledig energiezuinig en toch comfortabel.

Het is buiten koud en het waait hard. Dan heb je naast een wollen jas ook een windjack nodig, want anders waait de wind er zo doorheen. Dat is het principe bij de Veldhuizerschool: een zeer goede isolatie met een dikte van 30-40 cm, in combinatie met een luchtdichting aan de binnenzijde van de gevels en daken. Wat je aan energie kan behouden is immers het eerste verdiend. De school heeft geen vloerverwarming en geen radiatoren en zelfs geen gasaansluiting. Met passieve warmte uit de bodem wordt de school ’s morgens vroeg kort op temperatuur gebracht. Daarna leveren de kinderen in het lokaal voldoende warmte om het behaaglijk te houden. ’s Zomers zorgt het systeem voor koeling.

Te-veldhuizerschool-ede

Planconcept:

De Veldhuizerschool is een zeer duurzame, energiezuinige en vooral frisse school. Dankzij een integraal ontwerpproces en vroege inbreng van alle disciplines is in september 2010 gestart met de bouw van een energiearme school zonder vloerverwarming, radiatoren of gasaansluiting. Een school met 80% minder energieverbruik en die door de kinderen zelf warm gehouden wordt. Het is de eerste nieuwbouw Passieve basisschool, die in Nederland is opgeleverd in september 2011.

Gebouwanalyse:

In de werkgroep “Gebouwanalyse van DNA in de Bouw” is het gebouw onder loep genomen. Het doel was al pratend met elkaar kennis te delen en te verdiepen. Dit gebeurde aan de hand van tekeningen, notulen, interviews met projectleiders. Hierbij kwamen de ins en outs in beeld en hoe de keuzes zijn gemaakt. Systematisch kwamen daarbij alle facetten aan bod: financieel, energie concept, installatie, isolatie, constructie, energieverbruik, binnenklimaat en gebruikerstevredenheid.

Doel

Leren van de ervaringen die zijn opgedaan in de gerealiseerde duurzame projecten verschaft ons kennis, voorkomt fouten, bevordert (integrale) samenwerking.

Leden van het ontwerpteam:

HartmanBouwVisie, Jorissen Simonetti Architecten, Bouwquest, Innax Installatieadviseurs, Bartels ingenieurs.