Passiefhuisspecialist Clarence Rose is docent bij stichting KERN en in de aanloop naar de komende Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren gestart met bloggen. Clarence is koploper in dit vakgebied en heeft een heldere visie en een prikkelende pen. Geen wonder dat de vakuitgevers in ons land graag haar teksten plaatsen! DNA en KERN kwamen mede door haar onstuitbare inzet van de grond.
Hoe blijft de installateur aan de bal bij grootschalige uitrol schilrenovaties? Het feit dat installaties daarbij geen op zichzelf staande zaken meer zijn en de installateur niet meer gewoon alleen zijn ding kan doen is lastig. Omdenken is wel vereist voor de traditionele bouwkolom. Door té snel gasloos gaan door warmtepompen te plaatsen in tochtige woningen, krijgen we snel een vervelende rekening gepresenteerd. Vuistregels werken niet meer en je marges gaan eraan.
Hier lees je de rest van de blog op Installatie.nl
Met de wind van het klimaatakkoord in de zeilen komt ook de installatiesector op gang richting energieneutraal bouwen. Bij de ‘Van het gas los’-maatregelen voeren standalone installatietechnische oplossingen als vanouds de boventoon. Door simpelweg het ene door het andere toestel te vervangen, spannen we het paard achter de wagen.
Alleen met een energetisch hoogwaardige gebouwschil en goed afgestemde installaties komen we in de winter echt van het gas los en blijft wonen betaalbaar.
Lees de blog van Clarence op Installatie.nl
Balansventilatie in een luchtdicht gebouw kan niet alleen energiezuiniger, stiller en goedkoper. Ook de luchtkwaliteit zelf gaat er nog flink op vooruit. Het is tijd voor doorstroomventilatie.
In een luchtdicht gebouw kun je namelijk beter ventileren. Bij een luchtdichtheid van klasse 3 of beter is het namelijk mogelijk om met weinig ventilatie over- en onderdruk op te bouwen. Tussen de toevoer in verblijfsruimten en afvoerpunten ontstaat dan een effectieve, ongestoorde luchtstroom. Deze ververst de gangen of juist ook ertussenin gelegen verblijfsruimten. Dit wordt cascade- of doorstroomventilatie genoemd.
Hoe dit werkt lees je in de blog van Clarence op Gawalo.nl
Bouwen volgens BENG, NOM of Passiefhuis?
Na de praktijkcursus maak jij van energieneutraal bouwen ook jouw succes!
Energieneutraal bouwen is de nieuwe bouwstandaard, voor nieuwbouw én renovatie. Als je deze essentiële en zeer waardevolle kennis bijspijkert blijf jij aan de bal en hou je de aansluiting met de koplopers in de bouw- en installatiesector. De Praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren kan alles voor je veranderen.
Meer informatie over de cursus voor bouwkundigen vind je hier
Meer informatie over de cursus voor installateurs vind je hier