jaarthema dna

Jaarthema DNA 2024: Let’s get biobased!

De krant open slaan is een oefening in loslaten. De stroom met bang makende berichten lijkt eindeloos en ook nog eens zeer gevarieerd. Een uitgeputte Moeder Aarde, de eindigheid van grondstoffen, oorlogen, volksverhuizingen en een steeds vreemder klimaat zijn maar een paar thema’s die dagelijks de revue passeren. Complexiteit kenmerkt zich in deze nieuwe context in de gebouwde omgeving. Om in die complexiteit vooruit te komen is leiderschap nodig. Passend leiderschap. Samen zoeken naar doorwaadbare plaatsen.

DNA in de bouw kan dat samen zoeken organiseren vanuit verschillende invalshoeken. Hiervoor is nodig dat wij de taal spreken en de knowhow van de verschillende actoren kunnen vertalen. Er zijn veel actoren in dit complexe werkveld betrokken, zowel bij het proces, het ontwerp en de realisatie zoals: architect, overheden, bouwers, installateurs, financiële actoren en vooral niet te vergeten de eigenaren en de toekomstige gebruikers. Tussen de tegenstrijdigheden in de wensen regels en wetten kunnen we een nieuwe weg vinden en zo het bestaande sociaal technisch landschap hervormen. Een grote opgave? Ja zeker, maar eraan beginnen kan! Een manier om grip te krijgen is de dingen ‘klein en behapbaar’ te maken. Een klein doel halen kan, een groot doel wordt een stuk lastiger maar kan uit een groot aantal kleine stappen bestaan als het doel maar op horizon te zien is.

In dit verenigingsjaar 2024 willen we daarom op één specifiek onderwerp focussen: nieuwe grondstoffen. Ook willen we onderzoeken waar we elkaar kunnen vinden. Waar we samen die doorwaadbare plaatsen kunnen ontdekken in het moeras van problemen. De DNA-ketting bestaat immers uit heel veel schakels die samen sterk zijn. Om het ‘samen’ te versterken vormt het morfologisch ontwerp een goede basis. Er is dan ook ruimte voor een dubbele Masterclass over deze methodische ontwerpaanpak ingepland. Door morfologisch ontwerpen zijn besluiten gestaafd door de expertise van alle betrokken professionals waardoor de weg voor een creatieve zoektocht naar intelligente oplossingen open ligt.

Naast de door de leden ingebrachte expertsessies is er aandacht voor de toepassing van nieuwe grondstoffen; biobased materials. Op het programma staan o.a. een fabrieksbezoek aan Faay waar vlas de kern vormt van de wanden en een expertmeeting over het uit met mycelium doorgroeide wanden opgetrokken Sky Garden met meubelplaten op basis van oesterzwammenstro. Ook is een excursie onder leiding van Harold van de Ven (Building Balance) naar projecten in en om Eindhoven een optie. Als architect en oud-partner bij NBArchitecten zit het circulair, biobased, energieleverend en modulair bouwen Harold in het bloed. Een van de projecten is de circulaire, uit biobased materialen opgetrokken conceptwoning Optimus.

Het bestuur van DNA in de bouw kijkt uit naar weer een boeiend, leerzaam en gezellig jaar!

Share this story!