Rockwool expertmeeting Frank Bod

Verslag expertmeeting Circulair bouwen met Rockwool

Rockwool is een gevestigde speler in de isolatiebranche maar wel een die vooroploopt met circulair bouwen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze expertmeeting gaf de deelnemers een mooie inkijk in wat er bij Rockwool hiervoor gaande is. Verslag van de expertmeeting Circulair en kostenefficiënt bouwen door Rockwool met presentatie van Frank Bod, op 23 mei bij DNA.

In basis is steenwol een natuurproduct, het wordt gemaakt van basalt. Steenwol komt zelfs voor in de natuur en is aan het einde van de 19e eeuw nagebootst na de ontdekking van natuurlijke steenwol na een vulkaanuitbarsting in Hawaï. Basalt is een onuitputtelijke grondstof, de aarde genereert jaarlijks 3.800 keer meer dan nodig is voor de productie van steenwol. Rockwool Nederland haalt zijn basalt uit de Eifel.

expertmeeting-Rockwool-1

Daarnaast bestaat het isolatiemateriaal al voor 50% uit gerecycled materiaal. Zo draait er bij Rockwool al sinds 1992 een recyclefabriek waarin resten steenwol uit de productie, snijafval en van bouw- en sloopafval worden verwerkt tot briketten die weer meegaan in de productie van steenwol.

Naar productie met minimale footprint

Maar in steenwol zit ook slechts 2% steen. Al met al is voor 170 m3 steenwol maar 1 m3 basalt nodig. De rest is lucht en een klein beetje bindmiddel. Rockwool is momenteel bezig dit bindmiddel biobased te maken en zet zich in voor een productieproces met een minimale voetprint.

Van de spouwisolatie heeft Rockwool nu al de laagste NMD-score en de laagste schaduwkosten. Alleen schapenwol heeft een kleinere milieu-impact. En het materiaal zet niet uit en krimpt niet en heeft als isolatiemateriaal een zeer lange levensduur van meer dan 75 jaar.

Wel is de productie van steenwol een energie-intensief proces met nog veel uitstoot van onder ander ammoniak. Dus hier is het bedrijf bezig om de productie aan zich te verduurzamen. Zo heeft Rockwool al vele kleine stappen gezet om de productie slimmer en efficiënter te maken. Momenteel wordt gewerkt aan de ombouw van de ovens naar elektrische smelttechnologie en wordt gewerkt aan een infrastructuur om de gasgestookte ovens op waterstof te laten werken.

expertmeeting-Rockwool-2

Voor deze expertmeeting door Rockwool had Frank Bod een hele range aan proefjes bij zich waarmee hij de eigenschappen van steenwol demonstreerde, de brandwerendheid, de waterafstotende werking van de isolatiedekens, drukvastheid, akoestiek, dampdoorlatendheid. Indrukwekkend wat je met dit materiaal allemaal kunt. Het wordt zelfs ingezet als ondergrondse regenwater buffer (Rockflow). En op zijn kopse kant (gelamineerd) is het materiaal nog meer geluidsabsorberend.

Supra Silver isoleert beter

Maar het allerbelangrijkste is wellicht de bouwfysische en warmte-isolerende eigenschappen. Zo heeft de standaard wol (Premium silver) een Lambda-waarde van 0,033 W/m en deze waarde blijft gelijk, in tegenstelling tot andere isolatiematerialen, ook bij extreem lage temperaturen. Rockwool heeft inmiddels ook een beter isolerende soort wol ontwikkeld: Supra Silver met een Lambda-waarde van 0,032 W/m. Volgens Frank Bod is dit de beste isolatiekwaliteit die je maar kunt bereiken met basalt en vergde het een behoorlijke inspanning om er te komen, o.a. door een andere manier van spinnen. Maar wie weet wat er in toekomst nog op gevonden wordt.

Rockwool expertmeeting Frank Bod

Waar zeker nog iets te verbeteren valt is de verwerking. Er bestaat in Nederland geen opleiding voor isoleren en de kwaliteitsborging in de bouw baart ook Rockwool grote zorgen. Het bedrijf biedt wel toolbox-meetings om de vakmensen op de bouw klaar te stomen voor de uitvoering van een project. Met de Rockfit 25 spouwgarantie kan een aannemer de uitvoering laten certificeren door Rockwool en is de opdrachtgever verzekerd van deugdelijk werk.

Door Clarence Rose

Share this story!