
Walther Dingemans
- Posted on
- DNA in de bouw
De missie om te bouwen vanuit de bodem
Walther Dingemans is bouwer sinds 1995. Eerst werkte hij op traditionele wijze aan grootschalige nieuwbouwprojecten, tot woontorens aan toe. Maar na een aantal jaren groeide het besef dat het anders moest. “De omslag kwam toen ik voor de derde keer in dezelfde woning bezig was. Toen dacht ik: dit kan gewoon niet, dit moet ergens een keer stoppen. Het moet losmaakbaar zijn.” Wat volgde was een zoektocht. “Ik ging speuren: hoe kun je gezond en ecologisch bouwen? Ik ben iemand die er dan zo goed mogelijk voor probeert te gaan.” Hij verdiepte zich in bouwbiologie, passief bouwen en kwam uiteindelijk bij de EnerPhit-standaard uit.
Van land naar pand
Dingemans’ visie begint bij de bodem: “duurzaam bouwen begint bij een gezonde bodem. Met herstellende gewassen zoals hennep verbeteren we de grond én maken we bouwmateriaal. Zo sluiten we de kringloop.” In Brabant werkt hij samen met Gebroeders Rombouts van Van land naar pand, die inmiddels al enkele jaren op rij hennep telen op 45 hectare. “Ik heb me direct uitgesproken om met hun product iets te doen.” De vezels worden verwerkt door de Belgische fabrikant EXIE in het product Canadry, een droog mengsel van hennepscheven en gehydrateerde kalk. Samen met Rombouts hebben zij dit product in Nederland geïntroduceerd. “Wij passen die vezels lokaal toe in vloer, dak en wand. Voor mij is lokaal ondernemerschap daarbij cruciaal: alle schakels in de keten moeten binnen een straal van 25 kilometer kunnen opereren, daar let ik streng op.”
Een andere opbouw
Voor VDZ Projecten, het bedrijf van zijn twee zonen, is bouwen met biobased materialen de standaard. “We gebruiken een gecombineerde opbouw met hennep- en houtvezels, zodat we aan passiefhuiscriteria voldoen. Het moet binnen proporties blijven, maar wel zodanig dat je met lokale producten kunt werken.” Walther wijst het gebruik van staal en beton af: “we hebben op enig moment daar niet meer voor gekozen. We werken nu met een compleet andere opbouw dan we in de afgelopen 60–70 jaar deden.” Maar opschalen is lastig zonder afnamegarantie. “Er zijn clubjes die willen dat wij gaan opschalen, maar dan moeten we gigantische investeringen doen. En wie garandeert dat er afgenomen wordt?”
Van Ecophit naar EnerPhit
Het thema low tech betekent voor Walther Dingemans iets anders dan strikt voldoen aan passiefhuis-eisen. “Het gaat mij veel meer om: meer met minder. Hoe maak je impact met de materialen?” Hij ziet parallellen tussen Ecophit – het verbeteren van de bodem – en EnerPhit – het verbeteren van gebouwen. “Bij beide gaat het om bewustwording, over wat je toevoegt of juist weglaat. Bouwbiologie en gezondheid komen daarin nog meer naar voren. We zitten nu op 90% biobased bouwen. Zelfs in de afbouw maken we verantwoorde keuzes met leem en kalkmortel.” Hij betrekt ook klanten bij die keuzes. “Als het prijskaartje anders loopt dan de klant verwacht, zeg ik: ga je nu concessies doen op gezondheid, of kies je een andere keuken? Of ik zeg: is het wel verstandig om uit te bouwen? Beter nu verbeteren met een gezonde energieprestatieverhouding.”


Zijn missie: kennis verspreiden
Wat Walther Dingemans drijft is vooral bewustwording kweken en zijn ervaring willen delen. Daarom is hij lid van DNA in de bouw en volgt hij cursussen bij Kennisinstituut KERN: “Ik wil mensen naar cursussen van KERN sturen, leden werven voor DNA. Het gaat niet om mij als individu. Het gaat om het collectief.” Hij pleit ook voor leerteams bij bedrijven en bij woningcorporaties: “Stel een paar mensen beschikbaar binnen een project om erover te leren. Laat ze ontdekken wat EnerPhit betekent. Laat ze kennis opdoen, motiveren, wij zijn graag de begeleidende partij. Ga je ergens voor staan, dan zet jezelf als organisatie uniek op de kaart.”
Wat Walther wil meegeven
Tijdens het Lowtech festival op 27 maart deelde Walther Dingemans zijn visie en ervaring met biobased en circulair bouwen. Zijn aanpak sluit naadloos aan op het principe van high impact bouwen met minder techniek: door lokaal te produceren, materialen efficiënt toe te passen en te bouwen volgens de principes van EnerPhit en bouwbiologie, wordt de behoefte aan installaties geminimaliseerd terwijl comfort en kwaliteit behouden blijven.
Zijn oproep aan bouwprofessionals is helder: “Elke professional moet zichzelf de vraag stellen: hoe wil je het anders gaan doen? Wil je blijven hangen in zoals het al gaat, terwijl je weet dat het anders kan? Of ga je daar echt stappen in zetten?” De tijd om te veranderen is nu besluit hij: “ik hoop dat we met elkaar de beweging kunnen maken. We hebben 9,5 miljoen gebouwen in Nederland die we moeten renoveren. Daar ligt de échte uitdaging.”