energietransitie

De roerige jaren ’20 van de energietransitie

2020 was een raar jaar en zal als een akelig jaar de geschiedenisboeken ingaan. Is dit het begin van de roerige jaren ’20? Laten we niet de vergelijking maken met de 20e eeuw, maar hopen dat het de 20-er jaren worden waarin de energietransitie op stoom komt.

Nieuwjaarscolumn door DNA-voorzitter Carl-peter Goossen

Kunst, cultuur, gedrevenheid en ambitie kunnen ons hierbij helpen. Kijk maar hoe sommige kunstenaars van de nood een deugd hebben gemaakt, hoe verbeelding laat zien hoe het ook kan. Met vereniging DNA in de bouw hebben we veel kansen in onze handen gekregen afgelopen jaar. In juni 2020 is de stichting WNR (WoonlastenNeutraal Renoveren) opgericht. Ons Europees project AZEB is in 2020 afgerond en heeft een schat aan mogelijkheden opgeleverd rondom betaalbaar energieneutraal bouwen.

Vaak zit tussen de oren dat het moeilijk is. De verbeelding heeft ons nog te weinig licht gebracht om het aan de praat te krijgen, in de hoofden van de financiële markten én de bevolking. Maar nu hebben we een hele grote coronacrisis waar miljarden naar de gedupeerden kan gaan, meer dan 27k per inwoner. Als straks weer betere tijden aanbreken is de gebouwgebonden lening niet meer ver weg.

De energietransitie woonlastenneutraal uitvoeren vraagt een andere mindset. Een mindset die we met DNA in de bouw in 2012 al zijn begonnen. Dit jaar, als we weer bij elkaar mogen komen, starten we projecten met de AZEB-inzichten als de manier van kwaliteitsborging en de TCO- analyse aan te vliegen. Ook gaan we de WNR-mogelijkheden oefenen zodat we snel op volle sterkte zijn als de financiële markten echt open gaan.
Mondjesmaat is al begonnen met pilots. Ze mislukken nog geregeld, maar sommige pareltjes laten zien dat het kan. En laten wij nu als DNA vaak bij die pilots betrokken zijn!

Het worden roerige jaren ’20, de energietransitie en de verduurzaming met biobased bouwen en circulair zijn niet meer te stoppen. Wie zich nu nog niet op duurzaamheid en transitie heeft voorbereid is volgens mij rijkelijk laat om aan te haken, maar het kan nog.

Voor ieder een fantastisch jaar gewenst en vooral een gezond jaar in alle opzichten!

Share this story!