DNA Kennisfestival 2023

DNA Kennisfestival 2023

Op 7 september 2023 vond het jaarlijkse Kennisfestival van DNA in de bouw plaats met het thema ‘Circulair en passief bouwen – wegen naar integrale duurzaamheid’. Een uitgelezen moment om te netwerken. Zo’n 100 deelnemers kwamen naar Tiel. Er was veel diepgang in maar liefst 18 parallelsessies en bij de stands van bedrijven en leveranciers die ertoe doen op het vlak van duurzame isolatie, comfortventilatie, passiefhuiskozijnen en kwaliteitsborging. In de lezingen en discussies spatte de passie van de DNA-experts voor zeer duurzaam bouwen er van af. Hier gebeurt het!

Soprema (biobased en recyclen), Silvare Development en Building Balance (Van land naar pand) lieten bijzondere stappen zien die we nu al kunnen zetten om de voetprint van de materialen in de bouw te verkleinen. Als hoogtepunt reed de EPS-recycling-touring-vrachtwagen van Soprema voor waarmee ze afgedankt EPS ophalen voor recycling.
Een slimme toepassing van biobased materialen voor toekomstgerichte gebouwen met een zeer lage impact liet Eelco Dekker (Jade architecten) zien aan de hand van zijn passiefhuisproject in Rotterdam.
Als je gebouwen goed wilt isoleren kom je snel in de knoop met de details, waar bijvoorbeeld Sto Isoned mooie oplossingen voor biedt. En als we zeer energiezuinig willen bouwen zijn slimme installatietechnieken met hoogwaardige balansventilatie (bijv. Brink Climate systems) en compacttoestellen zoals van Nilan Netherlands een passende sluitsteen.

Ook kwam de mismatch tussen BENG met zeer energiezuinig bouwen en de uitdagingen met de BENG-regelgeving in de praktijk aan de orde.
Inbreiding biedt enorme kansen voor een succesvolle natuur-inclusieve aanpak van wijken: Ruimte zat in de stad! Daarbij is het renoveren tot passiefhuis-appartementen met laagste woonlasten het toppunt van integrale benadering. Binnen het Europese project Condoreno wordt momenteel gewerkt aan een optimaal proces voor WNR. De presentaties zorgden voor enthousiaste reacties van het publiek.

Bekijk het filmpje!

Uniek: inspirerend netwerk integraal bouwen

DNA in de bouw is een energiek netwerk voor bouwgerelateerde bedrijven die vooraan staan als het om zeer energiezuinig en circulair, dus integraal bouwen gaat. Met leden die het verschil maken in de sector, die aan tafel zitten op die plekken waar het er toe doet. Knappe koppen, samenwerkers, initiatiefnemers, harde werkers, inspirators. Zou je willen aanhaken? Kijk hier wie er al lid zijn.

Volgende Kennisfestival op donderdag 26 september 2024!

Share this story!