Driedelige kennisreeks passiefhuis voor installateurs

  • 13 mei 2019

Dit voorjaar kunnen installateurs kennismaken met passiefhuis-onderwerpen tijdens een laagdrempelige kennisreeks van DNA in de bouw. Docenten van Kennisinstituut KERN geven enkele expertavonden over installaties in energieneutrale gebouwen. 

Noteer deze data alvast in je agenda:
1. donderdag 28 maart – Installaties en luchtdicht bouwen – met Henk Wegkamp
2. donderdag 6 juni – Meer met minder: Balansventilatie met doorstroom
3. datum n.n.b. – Goed mikken! Verwarming in een passiefhuis

Expertavond 6 juni – Meer met minder: balansventilatie met doorstroom

Op 6 juni verzorgen de KERN-docenten Clarence Rose en Nicolaas van Everdingen een expertmeeting met een hot item voor installateurs en diegenen die met ventilatie in energieneutrale gebouwen te maken hebben. Hierbij komen de do’s en dont’s aan bod voor een goed werkende balansventilatie. Meer met minder in de ventilatietechniek begint met een luchtdichte gebouwschil en efficiënt gebruik van de ventilatieluchtstroom. Hoe ontwerp je een goed afgestemde balansventilatie? Maak kennis met het het principe overstroomventilatie en laat je verrassen door eenvoud en synergie bij energieneutrale gebouwen.

Balansventilatie is het hart in een goed werkend BENG-gebouw. Maar juist balansventilatie is helaas nog steeds vaak een grote onbegrepen factor en afbreukrisico. Oorzaken zijn meestal onvoldoende afgestemde ventilatieontwerpen gebaseerd op half begrepen normen en door fabrikanten opgestelde richtlijnen. Ook houden installatieontwerpers vaak geen rekening met het gebouw en beoogd gebruik. Gevolgen zijn onnodig hoge installatiekosten, hoge energierekeningen, matige luchtkwaliteit, geluid en discomfort. De gebruikers zijn de dupe.

>> Hier meld je aan voor deze expertavond

Klein gezin én groot verjaardagsfeest van voldoende lucht voorzien

Een van de bottlenecks is dat installateurs de wetmatigheden van energieneutrale gebouwen niet voldoende kennen en op waarde schatten voor het installatieontwerp. Zo behelst een luchtdichte gebouwschil direct een groot voordeel voor balansventilatie: De luchtstroom komt daar waar je hem hebben wilt, en wel – als het goed is – ongestoord en dus volwaardig. Hierdoor kun je met minder lucht meer ventileren. En sterker nog, je kunt lucht zo door een gebouw laten stromen dat je met dezelfde toevoerlucht meerdere ruimten achter elkaar kunt doorstromen en met weinig lucht constant verversen. Dit heet doorstroomventilatie en het leidt tot een veel rustigere ventilatie en gezondere binnenlucht met een aangename luchtvochtigheid in alle seizoenen. Bovendien kun je met deze ventilatiestrategie veel gedifferentieerder intunen op de werkelijke behoefte en dit in een veel grotere fluctuatie qua bezetting: met dezelfde machine kun je een klein gezin, maar ook een groot verjaardagsfeest van voldoende lucht voorzien.

Hoe dit werkt staat centraal in de blog Ventileren: beter met doorstroomventilatie van Clarence Rose op Gawalo.nl. De werking van balansventilatie is trouwens ook voor bouwkundigen relevante kost. Immers moeten juist bouwkundige voorzieningen de overstroom mogelijk maken. Hoe dimensioneer je overstroomvoorzieningen en waar moet je rekening houden qua geluid en brandwerendheidseisen? De meeste aannemers hebben hier nog nooit bij stilgestaan.

>> Aanmelden voor de 2e expertavond op 6 juni

kennisreeks passiefhuis

1e avond: Installaties en luchtdicht bouwen op 28 maart

Meestal hebben gebouwinstallaties minimaal één verbinding met buiten. De doorvoeren vormen potentiële luchtlekken en spelen daarmee een belangrijke rol bij de kwaliteit van de gebouwschil. Als installateur ben jij verantwoordelijk voor het functioneren van jouw installaties. Maar je draagt ook mede de verantwoordelijkheid voor de gehele gebouwprestatie, in integrale projecten zelfs bindend.

Wist je dat een luchtdichte constructie ook echt voordelen heeft voor de werking van bijvoorbeeld de ventilatie-installatie? Wist je dat er heel eenvoudige technieken en werkwijzen bestaan voor luchtdicht installeren? Weet je dat je veel gedoe bespaard blijft als je luchtdichte doorvoeren al heel vroeg afstemt met de bouwkundige aannemer? Deze avond vond plaats op 28 maart en is verzorgd door Henk Wegkamp, één van de ervaren docenten van Kennisinstituut KERN.

Praktische informatie kennisreeks passiefhuis

De bijeenkomsten worden gehouden in Ede, Horaplantsoen 20. Tijd: van 19.00 tot ca 21.30 uur. DNA-leden nemen gratis deel, andere geïnteresseerden: 19,50 euro ex kosten en btw.

Over Kennisinstituut KERN

Kennisinstituut Energetische Renovatie en Nieuwbouw(KERN) zet zich in voor een succesvolle energietransitie in de bouw met integrale kwaliteit als sleutel. Kwaliteit begint met inzicht en kennis. KERN ontsluit de wetenschap op het vlak van bouwfysica, bouwstoffen en energiesystemen voor de bouwpraktijk. Naast het verzamelen van kennis biedt KERN actieve ondersteuning bij de veranderingen in de markt. Ontwikkelde kennis biedt KERN laagdrempelig aan in cursussen. KERN werkt nauw samen met DNA.

 

Deel dit bericht