AZEB summerschool

Eerste AZEB Summerschool laat deelnemers oefenen met nieuwe methodologie

Op 28 en 29 augustus 2018 vond de eerste editie plaats van de AZEB Summerschool, een try-out om de eerste resultaten van het Europese project voor een breed publiek toegankelijk te maken. De Summerschool liet de deelnemers oefenen met de AZEB nieuwe methodologie voor energieneutrale nieuwbouw. De interesse was hoog; het binnen AZEB ontwikkelde raamwerk om alle deelonderwerpen te ordenen en structureren werd in de training goed ontvangen.

Het Europese project AZEB verzamelt de best practices hiervoor uit de markt en creëert met deze bouwstenen een stap-voor-stap methodologie, die gebruikt kan worden door opdrachtgevers en opdrachtnemers om in de energieneutrale nieuwbouw meer waarde te leveren met minder middelen. De prachtige kleinschalige locatie van de Zoelense Beemd in het landelijke Zoelen zorgde voor een passende duurzame ambiance; veel buiten werken met lekkere biologische hapjes in een warme nazomerzon.

AZEB summerschool

Veel interesse van deelnemers met brede achtergrond

De interesse voor de Summerschool was hoog en de cursus was vol met 15 deelnemers met een brede achtergrond: gemeentes, een woningcorporatie, een strategisch vastgoedexpert, en verschillende architecten en adviseurs. Juist deze diversiteit, en de verschillende perspectieven op de materie die dat met zich mee bracht, bleek een belangrijke succesfactor voor de training. Wat ook goed werkte was de afwisseling tussen inhoudelijke presentaties, gebracht door vijf verschillende experts uit het AZEB team, en zelf oefenen met verschillende instrumenten en hulpmiddelen op basis van een casus.

Klantreis staat centraal

Het binnen AZEB ontwikkelde raamwerk om alle deelonderwerpen te ordenen en structureren werd in de training goed ontvangen. In dit raamwerk staat de klantreis centraal, vertelt AZEB projectleider Joyce van den Hoek Ostende. “We nemen de kritische besluitvormingsmomenten van de klant als uitgangspunt voor alle andere activiteiten en de verschillende adviesproducten in het project.”
De informatiedichtheid in de training was erg hoog en uiteindelijk bleek het belangrijk meer tijd dan gepland te nemen om bepaalde onderwerpen met de deelnemers verder uit te werken. ”We hebben er daarom in goed overleg met de deelnemers voor gekozen niets af te raffelen, maar alles de aandacht te geven die het verdient. Daarom is nu in oktober een extra derde dag gepland voor de resterende onderwerpen.”

Cursus van 2 naar 3 dagen

Dag 1 van de training stond vooral het AZEB raamwerk en de klantreis centraal, alsmede de belangrijkste kosteneffectieve ontwerpprincipes. Op dag 2 is uitgebreid ingezoomd op het aspect waardecreatie, via kennisontwikkeling rondom kritische uitgangspunten voor kostencalculatie gedurende alle projectfasen, door het gebruiken van een instrument om de Total Cost of Ownership in beeld te brengen in relatie tot de overige prestatie-indicatoren van het project (zoals gezondheid, comfort en energieprestatie) en via kennismaking met het proces van Value Engineering. Op dag 3 wordt behandeld hoe je in de bouw meer waarde creëert met minder middelen via integrale samenwerking en procesoptimalisatie.

Binnenkort gepubliceerd op AZEB website

In november zal de complete AZEB methodiek gepubliceerd worden via www.azeb.eu. Naast de huidige ‘live’ training komen nog andere leermaterialen beschikbaar, onder meer via een online leeromgeving, om de kennis rondom deze methodologie te verspreiden. De volgende editie van deze specifieke AZEB training zal drie dagen beslaan en binnenkort gepland worden.

Deelnemen aan de volgende AZEB cursus?

Stuur een mail naar als je interesse hebt deel te nemen aan de volgende cursus (in Nederland). Dan kunnen we je straks al eerste informeren als de informatie daarover bekend is!

AZEB summerschool

Share this story!