blank

Expertmeeting Mycelium als bouwmateriaal

Details
Date:

september 23

Time:

07:30 pm - 09:00 pm

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/expertmeeting-mycelium-als-bouwmateriaal-tickets-943976678657
Organizer

DNA in de Bouw

Website: https://www.eventbrite.nl/o/dna-in-de-bouw-10662729263
Expertmeeting Mycelium als bouwmateriaal

Expertmeeting met Peter Oei, voorzitter ECO Consult (www.spore.nl) en programma manager biobased bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselveiligheid en Natuur.

Mycelium is de het fijne netwerk van draden waaruit een zwam bestaat; paddenstoelen zijn vaak het enige zichtbare bewijs van het uitgebreide netwerk aan verbindingen in de bodem. Ze zijn alleen de vruchtlichamen van het eigenlijke organisme. De laatste 10 jaar is een fascinerend brede reeks aan toepassingen van mycelium ontstaan: van het afbreken van giftig (bouw)afval tot het kweken van ‘vegan leather’, verpakking die anders dan piepschuim eenvoudig afbreekt in het milieu, textiel alternatieven en bouwmaterialen.

Peter was een aantal jaren verantwoordelijk voor het Living Lab in Bleiswijk, waar een hele reeks aan toepassingen van reststromen uit de tuinbouw is getest. Hier is ook de basis gelegd voor het programma Nationale aanpak biobased bouwen. Op de wereldexposities van zowel Dubai als Floriade Almere zijn allerlei mycelium projecten gerealiseerd, die de revue zullen passeren. Grote bouwpartijen in België investeren in de verwerking van hennep tot een sandwichpaneel met mycelium erin. Ook in Nederland lopen projecten en is een fabriek opgezet, maar het materiaal is nog niet grootschalig en betaalbaar op de markt.

Welke kansen gaat mycelium in de bouw bieden?

Praktische informatie

DNA-leden gratis, niet-leden 27,50 eu ex btw en ticketkosten.

Live bijeenkomst in Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94-A, 6703 DS Wageningen. Inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19:30 uur, einde 21:00 uur.

Share this story!