blank

Goed werkende balansventilatie basis van energiezuinige woning

Omdat het achteraf aanbrengen van balansventilatie in de bestaande bouw een echte puzzel kan zijn, stond de DNA-expertavond van 28 november 2019 in het teken van ventilatieoplossingen voor renovatie. Ventilatie is van groot belang voor een gezond binnenklimaat bij energetische renovatie. Drie vertegenwoordigers van Fresh-R, Tegnis en Itho Daalderop lichtten drie verschillende concepten toe. Gezien de grote opkomst van ca. 30 personen wordt het belang van ventilatie onderkend door de leden van DNA en de andere aanwezigen. 

De aftrap verzorgde DNA-voorzitter Carl-peter Goossen met nieuws van het afgelopen Passive House congres in Gaobeidian (China), hij deed verslag van een aantal lezingen. Een belangrijke vernieuwing is er gepresenteerd rondom overstroomventilatoren. Dit zijn ventilatoren die bij behoefte de verse lucht van één binnenruimte naar de andere laten overstromen. Eerst werden deze bestuurd met een separate CO2-sensor. Deze is nu reeds door meerdere fabrikanten geïntegreerd in de ventilator. Dat spaart kosten en zorgt voor een meer nauwkeurige meting. Maar de luchtstoom gaat nu andersom: de toevoerlucht  komt via de deurspleet of rooster binnen. En de ventilator zuigt de lucht af en monitort deze ter plekke.

balansventilatie

Schema actieve overstroomventilatie, bron: BluMartin

Ventilatieconcepten van Fresh-R, Tegnis en Itho Daalderop

Drie bedrijven met drie verschillende concepten gaven na een korte introductie over het thema van deze avond door avondvoorzitter Nicolaas van Everdingen (Plushuis) een presentatie. Opvallend bij alle drie de concepten was het hoge niveau van sturing op basis van monitoring. De data van de luchtkwaliteit wordt gebruikt voor de sturing van de ventilatie op CO2-, vocht- en fijnstofconcentraties. In een app kan de bewoner inzicht krijgen in de luchtkwaliteit en zal hierdoor een beter inzicht krijgen in de kwaliteit van de binnenlucht.

Tegnis

Jeroen Brouwer van Tegnis presenteerde het concept van de Tegnis DCU. DCU staat voor decentrale unit. De DCU wordt in elke ruimte geplaatst tegen de buitenmuur met een aan- en afvoer naar buiten. De DCU is leverbaar in verschillende ventilatie-configuraties met als extra optie een warmtepomp voor verwarmen + koelen en een elektrisch verwarmingselement voor snelle warmtetoevoer. En met de zogenaamde “knuffelknop” voor ca. 1 minuut aan extra warmte. Voor de DCU zijn geen extra ventilatiekanalen in de woning nodig, een groot voordeel voor renovaties.

DNA expertmavond

Volle bak in Ede!

Jeroen ging wat dieper in op filters in balansventilatiesystemen. In een opmerkelijk betoog raadde hij af filters te gebruiken omdat deze wel de fijnstof opvangen maar de ultra-fijnstof doorlaten. Ook zouden ventilatiefilters in verband zijn gebracht met ontwikkeling van schadelijke bacteriën. Dit onderzoek loopt nog en wordt pas over 4 jaar gepubliceerd. (Dit in tegenstelling tot eerdere onderzoeken, o.a. van TNO, die de verbeterde luchtkwaliteit na filtering juist aantoonde.) Hoe dan ook, in plaats van filters zet Tegnis ionisatie in voor de luchtzuivering, zoals bekend uit ziekenhuizen.
Nicolaas gaf aan zelf sinds een jaar goede ervaring in eigen huis te hebben met de PureBlue van Itho Daalderop die met hetzelfde principe zeer effectief vooral fijnstof van houtrook merkbaar afvangt.

balansventilatie

DCU van Tegnis

Itho Daalderop

Vervolgens vertelde Piet de Vrij over de centrale ventilatieaanpak van Itho Daalderop. Hierbij zijn wel ventilatiekanalen nodig naar de verschillende ruimtes. Om het aantal leidingen te verminderen heeft Itho Daalderop het QualityFlow-systeem ontwikkeld. Dit is gebaseerd op centrale inblaas via bijvoorbeeld het trapgat en decentrale afvoer. Alle ventilatieleidingen voor toevoer- en afvoer van de ventilatie worden uitgevoerd in kunststof die veelal via de knieschotten en eventuele extra kokers naar de verblijfsruimten gebracht worden.

balansventilatie

Schema Qualityflow, bron: Itho Daalderop

Fresh-R

Tot slot kreeg Godard van Beekhoff van Fresh-R/Vaventis het woord. Fresh-R heeft een systeem van decentrale ventilatie met een speciale warmtewisselaar van koper met WTW. De units worden of ingebouwd in de muur of opgebouwd op de binnenmuur. Twee openingen gaan door de muur voor aan- en afvoer van lucht. Afhankelijk van de grote van de woning kunnen er eventuele speciale configuraties worden gemaakt met een enkel luchtkanaal. Dit geeft het systeem extra opties voor verschillende toepassingen.

balansventilatie

Vaventis Fresh-R

Met dank aan Jacques Mathijsen voor het verslag.

Share this story!