passiefhuis congres

Passiefhuis Congres 2023 verslag over wat je niet had willen missen

Het kleine stadje Wiesbaden in Duitsland was dit jaar het decor van het 26e internationale passiefhuis congres. Drie dagen kennis en inspiratie opdoen, toegewijde mensen ontmoeten die wereldwijd beter en dus passief bouwen vooruit brengen. Met een kleine delegatie DNA-experts waren wij erbij voor de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van energie-efficiënt ontwerpen van gebouwen.

door: Clarence Rose

blank

Spreker Carl-peter Goossen Passive House conference Wiesbaden – foto Azimut Bouwbureau

Het was een gezellige boel in het congres-center. Tientallen parallel-sessies in vier zalen, discussies, ervaringen delen met mensen van over de hele wereld. Voor echte diepgang hoefde je alleen maar rond te lopen op de beurs met een tentoonstelling van bijzondere producten die er toe doen bij energiezuinig bouwen en renoveren. Ook in de avonden schoven we aan bij etentjes, om o.a. met de andere iPHa-affiliates van gedachten te wisselen.

In een van de eerste lezingen bracht Gerald Moser nieuws van de EU waar de policymakers op dit moment werken aan een nieuwe versie van de EPBD. Deze zal met name eisen stellen aan de energie-efficiëntie bij renovatie. Geruststelling voor de mensen die de Streefwaarden al op het vizier hebben, het zal in grote lijnen hierop neer komen.

Geen reden niet passief te bouwen

Een van de hoogtepunten was de presentatie van een projectontwikkelaar uit Spanje die nu uitsluitend passiefhuizen bouwt, Grupo Lobe. Dat gebeurde min of meer per ongeluk. Ze hadden naast hun voorbeeldwoning ook een passief gebouwtje neergezet zonder er grote verwachtingen bij te hebben, meer van: dit kunnen we ook. Maar het bleek dat de bezoekers steeds de voorkeur gaven aan dit gebouw en ook hun eigen personeel liever daar ging vergaderen dan elders. En toen hun klanten juist zo’n passiefhuis gingen eisen nadat ze daarin hadden gelogeerd, zagen ze zich min of meer gedwongen om meer passiefhuizen te bouwen. En toen was er geen reden meer om het niet te doen. … Erg aanstekelijk!

Passief bouwen in Canada

Maar er was veel meer leuks te horen en te zien. Zo gebeurt er de laatste tijd ontzettend veel op het gebied van passief bouwen in Canada. Er kwamen grote, complexe projecten langs. Passief bouwen lijkt wel normaal te worden daar. Ik bleef geboeid luisteren, toen de verschillende aspecten van kwaliteitsborging van een gigantisch multifunctioneel gebouw de revue passeerden. Hoe maak je zo’n complex luchtdicht en hoe voorkom je repeterende fouten? – Juist, je bouwt een mockup. Maar wel een met alles erop en eraan en met je hele bouwteam! Daarbij neem je de tijd voor alle kinderziektes, dus vóór je echt gaat bouwen. Maar als je bijna klaar bent met de bouw en de blowerdoormeeting vliegt uit de bocht bij de opleveringstest, wat dan? – Je gaat op zoek naar een mogelijke oorzaak, logisch. Maar in zo’n complex kan dat al gauw uitdraaien op een eindeloze speurtocht. De boosdoener was in dit geval een automatische deurdranger. Zo’n dranger die bij een bepaalde druk de deur als vanzelf laat openen. Alleen daarbij was geen rekening gehouden met die 100 Pa bij de blowerdoor.

Transitieproblemen

In veel lezingen werden complexe projecten gepresenteerd: scholen, verpleeghuizen, renovaties, wijkcentra met zwembad voor de jeugd en zelfs het eerste passief-ziekenhuis in Frankfurt. En er kwamen ook de problemen langs die de ontwerpers en makers ondervonden bij de realisatie ervan. Maar als je daar door je oogharen naar kijkt, zie je dat dit stuk voor stuk transitieproblemen zijn. Waarbij mensen het net even anders moeten doen, anders kijken naar de financiering, iets meer in de breedte en in de details bij het ontwerp, iets meer rust in de uitvoering. En wat je dan ziet is dat het door passief bouwen juist makkelijker wordt. Hoe complexer het gebouw hoe meer de passiefhuis standaard zorgt dat de puzzelstukjes op zijn plek vallen. Gebouwen worden beheersbaar. Als er problemen zijn, zijn die met gemak te traceren en op te lossen. Heel anders dan bij de (nu nog) reguliere gebouwen.

Systeemoplossing

Dit vatte Carl-peter Goossen heel mooi samen in zijn lezing. Hierin zette hij zijn visie neer dat passief bouwen geen doel op zich is maar juist werkt als systeemoplossing waardoor projecten worden wat ze moeten zijn: gezond, comfortabel én betaalbaar. En als je dat voor elkaar wilt krijgen biedt passief bouwen veel kansen om iedereen mee te krijgen om te gaan voor die kwaliteit. Carl-peter noemt dat de “doorwaadbare plaatsen”. Daar waar iedereen voelt dat het het beste is, ook al ga je uit je comfortzone, doe je iets wat je niet kent of waar je anderen bij nodig hebt.

Al met al was het een zeer geslaagd congres. We hebben een hoop mooie inspiraties opgedaan die zeker ook van belang zijn voor ons allemaal. Daar horen jullie binnenkort wel meer van, want we gaan ervoor: Bij DNA in de bouw wordt passief bouwen en renoveren de normaalste zaak van de wereld!

Share this story!