DNA-lid Harmen Bouwstra van HBO bouw & energie bouwde in het Friese Tersoal een pareltje van energieneutraal comfort voor zichzelf en zijn partner. Een clubje DNA-leden toog op een warme zomerdag mét donkere wolken naar Friesland, om zelf te aanschouwen wat zij hebben volbracht.
Met de nodige certificaten op zak en ‘Passive House Tradesperson / EP-adviseur woningbouw’ op het visitekaartje, ga je natuurlijk met plezier de grootste uitdagingen aan voor je eigen comfort. En dat deed Harmen. Zijn partner Yvonne woonde van oudsher in een oude tochtige woning op hetzelfde perceel en wou graag op die plek blijven. Het werd gesloopt en er verrees een compacte duurzame woning, waarover tot en met het kleinste duurzame detail is nagedacht. Beide zijn met recht apetrots.
Energiezuinig huis volgens PHI
De energiebehoefte en pieklast van de verwarming op de koudste dag zijn net te hoog om in aanmerking te komen voor het Passiefhuiscertificaat. Het wordt daarentegen wel gezien als een Energiezuinig huis volgens het internationale Passief Huis Instituut.
In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met de situering van de voor- en achtergevel. Zo kan de woning tijdens de winterperiode deels verwarmd worden door de laagstaande zon en is het in de zomer met hoogstaande zon niet te warm.
Langgerekt, dus iets minder compact
Deze woning heeft een langgerekte vorm waardoor er relatief veel warmte verloren gaat door transmissie. De meeste passiefhuizen hebben juist een compactere vorm. Hierdoor is het ook niet gek dat deze langgerekte woning niet aan de standaard kan voldoen. Het was voor Yvonne en Harmen echter belangrijker om een gelijkvloerse woning met open kap te hebben.
Om goed gebruik te maken van de zon zijn er grote kozijnen op het zuiden geplaatst, maar ook aan de oost- en westzijde zodat hier laagstaande zon naar binnen kan komen.
Verwarming en ventilatie
De woning van Yvonne en Harmen wordt elektrisch verwarmd door infrarood panelen en een lucht/lucht warmtepomp. Het verwarmen van tapwater gebeurt met een boiler die zo dicht mogelijk bij de waterpunten is geplaatst. Voor een optimaal binnenmilieu is gekozen voor balansventilatie.
Om alle installaties te voorzien van stroom zijn er 36 zonnepanelen op het hellende dak geplaatst. De helft op het zuiden en de andere helft op het noorden. Per saldo leveren deze panelen een overschot van 4.000 kWh terug aan de energiecentrale. Deze stroom wordt nu gebruikt als brandstof voor de elektrische auto.
Yvonne en Harmen zijn nu energie- en CO2-neutraal voor wonen, werken en vervoer. De EV functioneert in de toekomst als powerbank, dus kan terugleveren aan het net als dit wettelijk is toegestaan in ons land.
En daarna naar de Sneekweek
Na de warme ontvangst in Tersaol met uitgebreide rondleiding en technische toelichting, bezocht het gezelschap per sloep de Sneekweek om van dichtbij start en finish mee te maken van de vele honderden deelnemers. Ook daar bewees Harmen zijn expertise, maar dan over het zeilen, en de deelname aan en organisatie van de Sneekweek in het bijzonder. Het was een onvergetelijke dag!