Ameland is koploper in de Friese energietransitie. In 2035 wil het zelfvoorzienend zijn en volledig van het gas af, door verduurzaming van gebouwen, opwek door een onderwatervlieger en opslag van energie in waterstof. Een groepje DNA-leden ging op een energieneutrale roadshow naar het eiland en bezocht eerst Wetsus in Leeuwarden, het Europees kenniscentrum voor duurzame watertechnologie. Verslag van een zeer boeiende dag!
Bij Wetsus kreeg de DNA-delegatie 3 inspirerende presentaties over het wereldwijde drinkwater probleem, de ontwikkelingen in Friesland over biobased bouwmaterialen en verduurzamingsontwikkelingen in Leeuwarden en in de provincie Friesland.
Hydraloop, Greeninclusive en Fossylfry Fryslȃn
De groep kennis maakte kennis met hoe wij ook al in Nederland om moeten gaan met een drinkwatertekort. Met daarbij een oplossing voor het hergebruik van ons drinkwater wat ons een besparing van ca 50% op kan leveren door het gebruik van de Hydraloop. Een innovatie die bij Wetsus is ontwikkeld en door Klaas Pool in zijn presentatie is uitgelegd. Deze oplossing kan mogelijk in de komende jaren wel eens een standaard oplossing worden in de huidige woning- en utiliteitsbouw.
Marthijs Roorda, directeur van Greeninclusive heeft in zijn presentatie uitgelegd hoe zij hun aanpak met de agrariërs in de provincie Friesland opzetten. Door te laten zien dat er duidelijk een verdienmodel mogelijk is met hun alternatieve aanpak om biobased materialen te leveren.
Bouwe de Boer van Fossylfry Fryslȃn heeft laten zien hoe hij als ambtenaar verduurzaming bij de gemeente Leeuwarden zich in een vrije rol heeft ontwikkeld tot een verduurzamingsexpert, door zijn ervaringen te delen over duurzame projecten in de bouw waarmee hij laat zien dat je het gewoon op en aan moet pakken zodat je expertise ontwikkelt. Hij is kwartiermaker van de vereniging Freon For Fossylfry Fryslȃn met inmiddels circa 150 bedrijvenleden.
Energieneutraal Ameland
Bij aankomst op het gemeentehuis van Ameland werden wij in de raadzaal ontvangen en welkom geheten door de 2 gemeente ambtenaren Luc van Tiggelen en Erwin de Boer. Hun bevindingen en aanpak voor de gemeente Ameland zijn een voorbeeld hoe het is om in 2035 een energieneutrale gemeente te zijn. Met behulp van Europese subsidies is er al heel veel gerealiseerd en mogelijk geworden. Doordat deze gemeente samenwerkingen heeft met andere Europese initiatieven kan er ook geëxperimenteerd worden met diverse ontwikkelingen zoals de vliegers die door eb en vloed het eiland van energie voorzien. Daarbij komt er een opslag van waterstof (omgezet uit de energie van de zonnepanelen en vliegers) die hopelijk weer in een later stadium de veerdienst van de benodigde brandstof kan voorzien.
De ca 1600 bewoners zijn nu energieneutraal d.m.v. een zonnepark van 10 ha maar het is nog een uitdaging om de 620.000 toeristen per jaar energieneutraal te krijgen. Hiervoor zijn de nodige plannen in ontwikkeling. Een rondrit over het eiland sloot het bezoek op Ameland af. Hopelijk kunnen we nog eens terugkomen om de laatste ervaringen en nieuwe ontwikkelingen verder te bekijken. De dag is in Grou afgesloten met een heerlijk diner aan het Pikmeer.
Dank namens DNA in de bouw aan de sprekers en initiatiefnemer/organisator van deze dag Harmen Bouwstra van HBO bouw & energie. Verslag: Egbert de Jong.