Energie-efficientie

Energie-efficiëntie NU! op de Renovatiebeurs

DNA in de bouw mocht dit jaar een bijzondere spreker uitnodigen op de Renovatiebeurs 2022: Professor Dr. Wolfgang Feist. Als onderzoeker, pionier en leider van het Passive House Institute heeft hij in de afgelopen drie decennia de wetenschappelijke basis gelegd voor moderne passiefhuizen. De passiefhuistechnologie is juist voor energetische renovaties van groot belang. Met deze integrale benadering voorkom je spijt achteraf en blijven gebouwen betaalbaar en gezond.

Door Clarence Rose

In zijn keynote liet Prof. Dr. Feist het belang zien van de wetenschap over zeer energiezuinig bouwen. 30 jaar onderzoek en ervaring met toepassing van de Passiefhuis- en EnerPHit-standaard wereldwijd hebben de weg gebaand voor de uitdagingen waar de renovatiesector nu voor staat: om de warmtevoorziening van woningen betaalbaar, sociaal, milieuvriendelijk en toekomstproof te maken. Zijn boodschap is ook gezien de actuele economische en politieke conflicten, duidelijk: energie-efficiëntie in de gebouwde omgeving is de weg naar een duurzame toekomst en onafhankelijkheid van externe energielevering en fossiele brandstoffen.

Energie-efficientie

Vandaag beginnen met minder gas

Professor Dr. Feist gaf een overzicht over de mogelijke maatregelen die we nu kunnen treffen in de 4,5 maanden tot de volgende stookperiode. Verbetering luchtdichtheid, zonering zodat niet alle ruimtes verwarmd hoeven te worden of (warm) waterbesparende maatregelen – alle kleine beetjes helpen om de gasbehoefte te verminderen en we kunnen er vandaag mee beginnen.

EnerPHit

Bij kleine maatregelen, bij een stapsgewijze renovatie of bij een complete aanpak moet de focus liggen op de langetermijneffecten. Think befor you act, ook een stapsgewijze renovatieaanpak dient van te voren goed en tot het einddoel te zijn doordacht. De EnerPHit-methodiek biedt hierin een goede leidraad en steun bij de kwaliteitsborging in ontwerp en uitvoering.

blank

Vlnr: Walter van Steenis (WNR), Carl-peter Goossen (DNA), Clarence Rose (DNA) en Wolfgang Feist.

Een betaalbare installatie-oplossing heeft het PHI recent goed onder de loep genomen: de Mini-Split-airconditioners, lucht-luchtwarmtepompen die voor koeling en verwarming kunnen zorgen. In een passiefhuis zijn deze apparaten geschikt als standalone verwarming voor het hele gebouw, in renovaties zijn ze inzetbaar voor de conditionering van één ruimte of zone.

Energie Effizienz JETZT!

Alle kennis van kansrijke renovatie-maatregelen brengt het Passive House Institute bijeen in het initiatief “Energie Effizienz JETZT!“. Hier kun je terecht voor praktische en wetenschappelijk gefundeerde informatie over spijtvrije aanpak van bestaande gebouwen.

En wat staat ons te doen in Nederland – of zijn we er al met de hybride warmtepomp? Professor Dr. Feist windt er geen doeken omheen: een betaalbare energietransitie van de gebouwde omgeving begint met competente ontwerpers en vakmensen. Opleiden, opleiden, opleiden!

Share this story!