betaalbaar duurzaam

Sociale nieuwbouw Den Bosch betaalbaar duurzaam

Op 12 april bezocht een groep van 20 bouwprofessionals de nieuwbouw van corporatie BrabantWonen in Den Bosch. Onder het motto ‘betaalbaar duurzaam huren’ verrijzen in het zuiden van de stad 6 nieuwe sociale huurflats. Bewoners betalen maandelijks slechts 7 euro voor verwarmen en koelen, voor warm water ongeveer 12 euro, achteraf verrekend. Het project is van alle kanten bijzonder en oogst veel bewondering, ook bij deze groep bouwprofessionals waaronder veel DNA-leden.

De zes portiekflats liggen in de Gestelse buurt, een aandachtsbuurt waarin de afgelopen jaren veel geïnvesteerd is om problemen op te lossen. Dat heeft de leefbaarheid in de buurt al positief verbeterd. Met de nieuwbouw van de 6 flats gaat de corporatie een stap verder. Het zal de buurt een boost geven.

De rondleiding was in de flat aan de Rodenbachstraat. Die is het eerst klaar. Voor de zomer van 2022 is de flat aan de Guido Gezellelaan ook gereed. Tezamen 62 woningen. Na deze twee volgen er in de wijk nog vier die gebouwd worden op de oude fundering.

Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn

Wat is er zo bijzonder? De flats laten zien dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Niet in de investering: de sociale huurwoningen zijn geheel binnen budget gebouwd. Maar ook niet tijdens de exploitatie: de bewoners betalen maar 7 euro per maand voor verwarming en koeling. Daarnaast is ook voor BrabantWonen de exploitatie op orde gebracht zodat de woningen betaalbaar duurzaam zijn geworden.

De eenvoud maakt het betaalbaar: verwarmen met een 35 kW warmtepomp voor 31 appartementen en warm water rechtstreeks van de PV panelen in de thermische accu’s.

blank

Er was veel animo voor de rondleiding en voor ieder wat te horen van constructeur Jan Willem van de Camp (Goudstikker-de Vries), van architect Douwe Boonstra (Studio M10) en van organisator Carl-peter Goossen (Bouwnext). Aan het eind van de rondleiding kwamen de groepen bij elkaar boven op het dak. Hier wordt een tuin werd aangelegd. De bewoners kunnen er tomaten, courgettes en andere groenten verbouwen. De bezoekers waren zeer enthousiast over het project.

blank

Betaalbaar duurzaam én een plaatje om te zien!

Met een integrale aanpak van onder andere comfort, energie, daglicht én door te sturen op de bouwkosten, heeft de woningcorporatie een project van grote allure en een uitzonderlijk resultaat gerealiseerd: de hoge ambities zijn gestroomlijnd en volledig tot hun recht gekomen en waargemaakt. En de flats zijn ook nog eens een plaatje om te zien!

Share this story!