natuurlijke zonwering

Oververhitting? Gebruik geen zonwerend glas!

In augustus kwam BZK met aanvullende eisen voor oververhitting. Natuurlijk staat dat bij iedereen op het lijstje nu, na 3 hittegolven dit jaar! Alles weer netjes in gareel van de huidige wetgeving en aansluitend op de nieuwe NTA 8800 opgezet en degelijk onderbouwd. Maar wat moet je nu doen? Dat is moeilijk uit de stukken te halen probeer het zelf er maar eruit te lezen in dit stuk van BZK of het onderliggende rapport van W/E adviseurs: Grenswaarden zomercomfort nieuwe woningen in bouwbesluit. Waar het op neer komt is dat het gewogen overschrijdingsuren (GTO-uren) wordt vervangen door TOjuli als indicator. Al met al nog een aardige puzzel. Maar wat moet je doen gewoon praktisch?

Geen zonwerend glas gebruiken

Oh, wat hoor ik dat vaak. Trouwens voor 2004 zei ik dat zelf ook altijd…

Nee, zonwerend glas met een ZTA van 0,38 of lager is echt funest voor energieverbruik. Als je de BENG 1 of 2 uitrekent zie je dat nu ook goed in de uitkomst. Het scheelt 3 kWh/m2y. Maar wat dan? Nou, zo weinig mogelijk glas op het Oosten en veel meer op Zuid, dan heb je minder oververhitting in de zomer en meer zon in de winter. Huh?

Ja, want op Zuid staat de zon in de zomer zo hoog dat er maar 500 W/m2 op het verticale vlak staat en in de winter wel 1.000 W/m2 dus met een ietwat grote negge is de zon netteo binnen te halen in de winter en zomers buiten te houden. Op Oost gaat de zon om 5 uur al op in het NO en komt dan horizontaal binnen. Niet makkelijk met zonwering tegen te houden. Terwijl in de winter de zon pas binnen komt op ZO. Op West is dit niet erg omdat je dan de nacht in gaat en dan is die avondzon prima. Want als het echt zo heet is als afgelopen periode kan je de warmte in de nacht weg koelen met zomernachtventilatie.

blank

Zomernachtventilatie luiken

’s Nachts dus de ramen open de hele nacht en ventileren met zeker 2 keer het volume van de woning. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat je op de begane grond echt in de nacht het raam niet open laat staan. Hier moet je dus bouwkundig aandacht aan geven door een extra luik te maken in het kozijn of liever nog in de wand voorzien van een rooster tegen de regen, muggengaas en inbraakveilig. Ik ben nu al een tijdje op zoek naar een rooster dat ik in de zomer voor een draaikiepraam kan plaatsen dat inbraakveilig is en wat ik in de winter weg kan halen voor wat extra zonneschijn in mijn huis. Zoiets als op de foto van het zomernachtluik in de renovatie Presikhaaf te Arnhem.

Maar niets werkt zo mooi als een boom of 2 in de tuin. Iedere boom heeft het hetzelfde koelend effect als 2 airco’s. Maar ja zo’n boom past niet in de wetgeving.

Ik heb gelukkig vergelijkingsmateriaal om te zien wat een boom doet in je huis, in mijn eigen huis!

natuurlijke zonwering

Carl-peter Goossen, voorzitter DNA in de bouw

Share this story!