blank

Workshops beurs Energieneutraal bouwen 2013

Tijdens de beurs Energieneutraal Bouwen op 23 oktober in Arnhem zijn 10 workshops/presentaties gegeven.

Autarkisch wonen met hulp van de zon

Bas Wieringa
(Solesta Solar Systems)

Hoe benut je energie van de zon voor het lokaal opslaan van warmte en voor het maken van elektriciteit? Zonne-energie is in grote overvloed beschikbaar en elk gebouw heeft oppervlak om deze energie te ‘oogsten’. Uitdaging is lokale opslag om het gebouw autarktisch 12 maanden per jaar te laten functioneren.

Energieneutrale woningen Montferland

Michiel Brouwer (Goldewijk) en Marcel van Bodegraven (Woningstichting Bergh)

Energieneutrale woningen Montferland met een GPR van 8,5, betaalbaar voor sociale huur en met enthousiaste bewoners. Hoe doe je dat?

Energieneutraal wonen in Wageningen

Sanne Meelker (gemeente Wageningen)

Hoe maak je energieneutrale renovatie haalbaar en aantrekkelijk voor wijken van particuliere woningeigenaren? Hoe zorg je ervoor dat bouwbedrijven voldoende kennis hebben om hiervoor ‘standaard’ pakketten aan te bieden, tegen een aantrekkelijke prijs en met garanties? In Wageningen doen ze hiermee al 1,5 jaar ervaring op.

Tevens aandacht voor ‘Gemeente vol Energie’, de leidraad stimuleren en faciliteren van energieneutraal wonen voor en door gemeenten.

Prestatiegericht aanbesteden met GPR gebouw

Wietse Boonacker (Vivare Projecten)

Hoe gaat Vivare aanbestedingen aan met GPR Gebouw als instrument? Wat komt er kijken bij prestatiegericht aanbesteden? Hoe is het samenspel met gemeenten en de markt en gaat Vivare met deze vorm van aanbesteden door? Dit en nog meer komt aan bod in deze presentatie.

 

Woonzorgcomplex naar de meest duurzame vorm

Dirk Jan Karsten (Bouwbedrijf Karsten) en Carl-peter Goossen (BouwQuest)

Project van zorgappartementen op basis van inschrijving met vooraf bekende prijs. De vraag was wie met de meest duurzame variant kwam. Dankzij de morfologische aanpak maakte het passiefhuis-concept en een andere opstelling van de installatieschachten het bestaande ontwerp veel efficiënter. Resultaat: de energieprijs per apartement bedraagt per maand niet meer dan € 12,- flat rate.

Integraal is meer dan kiezen

Perica Savanović (SBRCURnet)

Partijen die zich in de bouw met vernieuwing bezig houden, bekijken hun innovatiegerichte activiteiten vooralsnog hoofdzakelijk als een black-box. Ze vertalen het inbrengen van kennis daarbij doorgaans naar het procesmatig kiezen en samenstellen van producten, bouwwijzen et cetera. Die bestaande oplossingen en kennis kunnen en moeten we verder transformeren als we monodisciplinaire optimalisatieactiviteiten omzetten in multidisciplinaire ontwikkelactiviteiten. In de workshop wordt nader op de morfologische aanpak ingegaan, zoals o.a. in auto-industrie wordt toegepast.

Conceptoplossingen door samenwerking

Albert van Lohuizen (Brink Climate Systems)

Als fabrikant wordt Brink Climate Systems steeds vaker gevraagd mee te werken in ontwikkelteams, bouwteamverbanden etc. Deze nieuwe manier van samenwerken brengt unieke projecten met zich mee. Door middel van voorbeelden wordt aangegeven waarom een keuze wordt gemaakt voor bepaalde installaties. Deze keuzes ontstaan vaak na intensieve samenwerking tussen partijen uit de bouw / opdrachtgevers en Brink als fabrikant van producten voor verwarmen, koelen, ventileren en warm tapwater.

Bouw passiefhuis GWLO: toonaangevend toekomstgericht
Clarence Rose (Azimut Bouwbureau/Bouwnext) en Oskar Oldeman (Promanator/Bouwnext)
Maximaal wooncomfort voor minimale gebruikskosten – Passiefbouwen met CO2 neutrale energievoorziening maakt de drie opmerkelijke woningen in het Generatie-Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) tot een regionale inspiratiebron. Passiefhuis specialist Clarence en toezichthouder Oskar geven inzicht in bouwconstructie en installatie en delen de lessons learned van deze bijzondere bouw.

Luchtdicht bouwen met bouwtape

David Suedfels (Siga)

Praktijkworkshop op de stand van Siga. Luchtdicht bouwen met het bouwmateriaal van de toekomst: bouwtape. Interessant voor bouwers, uitvoerders, designers.

Passiefhuizen ontwerpen en berekenen met Isover Multi-Comfort House

Glenn den Broeder (Saint-Gobain Isover)

Het Isover Multi-Comfort House combineert de principes van passief bouwen met een uitermate comfortabel binnenklimaat. Met het nieuwe rekenprogramma Multi-Comfort House Designer is eenvoudig een warmtevraagberekening uit te voeren als indicatie voor een passiefhuisontwerp. Binnen beperkte tijd verkrijgt men een kWh/m2/jaar indicatie door het invoeren van de gebouwafmetingen, de U-waardes van beglazing, gevels en daken, de oriëntatie van het gebouw etc.

Share this story!